Κορωνοϊός: Άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο Χαρδαλιάς για τις εκκλησίες που δεν ακολουθούν τις υποδείξεις

1030

Ιερέας εθεάθη να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει απαγορευτεί από την Ιερά Σύνοδο. 

Την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο υφυππυργός Πολιτικής Πριστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν σήμερα 12 Απριλίου 2020 σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στη Κέρκυρα.

«Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Χαρδαλιάς.

Έρευνα από την Αρχιεπισκοπή

Νωρίτερα, ανακοίνωση για το περιστατικό παράνομης Θείας Μετάληψης από ιερέα στο Κουκάκι εξέδωσε σε αυστηρό ύφος η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τονίζοντας ότι θα διενεργήσει έρευνα.

Η Αρχιεπισκοπή υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς και πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες και όλες οι υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της πολιτείας, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού».

Το περιστατικό

Ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι πρόσφερε τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας από την πίσω πόρτα του ναού. Οι γείτονες και οι περαστικοί αντέδρασαν με οργή, ζητώντας από τον ιερέα να διακόψει την παράνομη δραστηριότητά του αλλά απτόητος ο κληρικός απαντούσε «όχι, είναι νόμιμο αυτό που κάνω». Η διαδικασία της Θείας Κοινωνίας συνεχίστηκε για πολύ ώρα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των περιοίκων.

Τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο έφερε στη δημοσιότητα το zougla.gr