Πολυξένη Συκιώτη: «Οφείλουμε η αυτοβελτίωση να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος!»

260

Η ξεχωριστή επαγγελματική διαδρομή της στο εξωτερικό, η συμβουλευτική της σε εργαστήρια επεξεργασίας και ιδιωτικής φυλαξης βλαστοκυττάρων στη Ρουμανία, η δημιουργία e-shop μόδας στη Γερμανία εν μέσω πανδημίας, η ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και της ελληνικής μόδας στην κεντρική Ευρώπη, η θέληση της να επιτεύξει ένα πολύ σημαντικό στόχο την απώλεια μέσα σε διάστημα δύο ετών ογδόντα κιλών, η ρατσιστική ακόμη κοινωνία έναντι των ανθρώπων με περιττό βάρος, αλλά το μήνυμα που δίνει στον εκάστοτε άνθρωπο που παλεύει γι’ αυτό το σκοπό. Η Πολυξένη Συκιώτη είναι μία βαθιά ευγενής και ενεργή σύγχρονη γυναίκα που θεωρεί πώς μόνο η αγάπη, η προσφορά και η πίστη στο όραμα σου μπορεί ουσιαστικά να σε εξελίξει. Αυτές οι ιδέες άλλωστε αποτέλεσαν και το κύριο μοχλό να ασχοληθεί με τα κοινά και κατέβει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε για την ίδια η αποδοχή και ο σεβασμός για την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου αποτελούν μονόδρομο.

Είστε μία πολύ δραστήρια επαγγελματίας έχοντας ανοίξει τα φτερά σας σε μία πλειάδα ευρωπαϊκών χωρών. Είστε σύμβουλος επιχειρήσεων σε τράπεζα βλαστοκυττάρων στη Ρουμανία, έχετε δημιουργήσει ένα eshop μόδας στη Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείστε στην ελαιουργία, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα ελαιοτριβεία στην Χαλκιδική. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τόσα διαφορετικά projects ανά την Ευρώπη;

Μεγάλωσα σε μια δραστήρια οικογένεια και από παιδί είχα, αν θέλετε, αυτή την επιρροή. Τόσο ο πατέρας μου, όσο και οι παππούδες μου δούλευαν ασταμάτητα. Το ελαιοτριβείο μας στη Χαλκιδική μετρά πια τριάντα έτη ζωής. Δημιουργήθηκε από τον παππού μου. Ο οικογενειακός ιστός μου λοιπόν ήταν από ανθρώπους που καθημερινά με πολύ μόχθο έδιναν τις προσωπικές τους μάχες. Δεν θα μπορούσα να έχω μία διαφορετική πορεία. Έπειτα από τις σπουδές μου, παίρνοντας αρκετά εφόδια από διάφορες σχολές, πανεπιστήμια και σεμινάρια ασχολήθηκα ενεργά με τη συμβουλευτική επιχειρήσεων, με το πώς δηλαδή η εκάστοτε επιχείρηση μπορεί να γίνει πιο αποδοτική, πώς μπορείς να στηρίξεις ένα project, ώστε να υλοποιηθεί πιο γρήγορα, με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη παραγωγή. Ξεκίνησα κάνοντας πρακτική άσκηση σε πολλές θέσεις εργασίας. Έχω δουλέψει ως ρεσεψιονίστ, ως τηλεφωνήτρια, αλλά και σε άλλα ακόμη πόστα εργασίας για να δω πώς λειτουργεί η κάθε θέση, ώστε να ξέρω όταν θα συμβουλέψω έναν επιχειρηματία, ποια θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει.

Το major των σπουδών σας είναι οι Πολιτικές Επιστήμες, αλλά στη συνέχεια κάνατε μια σειρά από μεταπτυχιακές σπουδές.

Πράγματι, σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και στη συνέχεια ασχολήθηκα με το leadership, με την ψυχολογία των επιχειρήσεων, με τα ISO, τα GMP, τα προσωπικά δεδομένα… Ουσιαστικά επικεντρώθηκα και εξειδικεύτηκα στη διοίκηση μονάδων υπηρεσιών υγείας. Πώς μπορούμε να πιστοποιήσουμε τόσο ένα προϊόν όσο και μία υπηρεσία. Ποια είναι η σωστή ροή εργασιών ώστε να βγει ένα φάρμακο, ένα καλλυντικό, μια παροχή υπηρεσίας υγείας. Τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να διασφαλίσουμε τον καταναλωτή, αλλά να είναι και υπηρεσία μας στο έπακρο σωστή.

Ζήσατε για δύο χρόνια στη Ρουμανία και για τέσσερα στη Γερμανία, όπου δραστηριοποιηθήκατε ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Συναντήσατε προκατάληψη εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγόσασταν από την Ελλάδα;

Στη Ρουμανία με υποδέχτηκαν με πολύ φιλικό τρόπο. Οι Ρουμάνοι είναι φιλέλληνες. Υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο στη χώρα και συνδεόμαστε τόσο πολιτισμικά, μέσω της παράδοσης των Βλάχων, όσο και μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η πρεσβεία μας στο Βουκουρέστι είναι ιδιαιτέρως ενεργή. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα μπορώ να πω ότι από εκεί ξεκίνησε και το… ντόμινο της επαγγελματικής μου ζωής. Δεν θα ξεχάσω την κα Δανάη, η οποία είναι μοριακή βιολόγος και η οποία μου έδωσε τις πρώτες σημαντικές συμβουλές για το πώς πρέπει να ξεκινήσω και για το ότι χρειάζομαι εξειδίκευση. Στη Γερμανία, από την άλλη, συνάντησα περισσότερες δυσκολίες. Εκεί υπήρξε λίγο πιο διστακτικός ο κόσμος. Μέτρησε φυσικά πώς την περίοδο 2014-15, που πρωτοπήγα ήταν λίγο περίεργο το πολιτικό σκηνικό. Ζορίστηκα αρκετά, αλλά είχα πείσμα και επιμονή, καθώς στο Ντόρτμουντ ανθίζει το επιστημονικό κομμάτι στο χώρο της Βιολογίας. Ήθελα να μάθω και να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.

Εκτός από την ευρύτητα των σπουδών σας, ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα σας που σας οδηγεί ώστε να δημιουργείτε τόσο διαφορετικά πράγματα;

Η επιμονή μου; Οι φιλοδοξίες μου; Οι φόβοι μου για το χρόνο; Φοβάμαι αρκετά ότι αν δεν αδράξω την ευκαιρία μέσα στο χρόνο, θα μείνω στάσιμη. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που, εν μέσω πανδημίας, αποφασίσαμε με μια φίλη μου να τις κάνουμε κάποια δειλά βήματα στο χώρο της μόδας, βρίσκοντας Ελληνίδες επιχειρηματίες και ζητώντας τη βοήθειά τους ώστε να τολμήσουμε το εγχείρημα να πουλάμε τα ρούχα τους, δίνοντας έμφαση στην γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στη Γερμανία ενθουσιάστηκαν από τις Ελληνίδες σχεδιάστριες μόδας και την αισθητική τους.

Νομίζω ότι το πείσμα και η δύναμή σας να θέτετε στόχους και να τους κατακτάτε μαρτυρά και το γεγονός ότι χάσατε 80 κιλά, μέσα σε διάστημα δύο ετών!  

Δεν ξέρω αν ήταν δύσκολο ή εύκολο. Αντιμετώπισα την απώλεια των κιλών ως ένα project. Μου είπαν οι γιατροί ότι πρέπει να το κάνω και το έπραξα. Δεν ένιωσα ποτέ μειονεκτικά που είχα παραπάνω κιλά. Δεν ήμουν κοινωνικά στο περιθώριο.

Πώς αισθανθήκατε όταν ολοκληρώσατε αυτή την προσπάθεια;

Αρχικά, συνειδητοποίησα την κατάσταση στην οποία ήμουν και δεν είχα καταλάβει. Οι αντιδράσεις του κόσμου –όχι των δικών μου ανθρώπων–, ήταν σοκαρίστηκες. Κακά τα ψέματα η κοινωνία είναι ρατσιστική απέναντι στους ανθρώπους με πολλά κιλά. Τότε αντιλήφθηκα ότι έχασα  επαγγελματικές ευκαιρίες εξαιτίας των κιλών μου. Οφείλω να ομολογήσω πώς για την απώλεια των κιλών δεν άλλαξα τις διατροφικές μου συνήθειες, απλώς έβαλα όρια. Φυσικά όταν επιτεύχθηκε ο στόχος μου ένιωσα καλύτερα με το σώμα μου και πιο δυνατή.

Είναι λυπηρό ότι η εικόνα μετράει τόσο πολύ.

Δυστυχώς, η εικόνα μετράει. Μπορεί και ευτυχώς, εντέλει, διότι όντως η απώλεια κιλών ήταν για καλό μου.

Είπατε ότι χάσατε επαγγελματικές ευκαιρίες.

Ναι. Όταν περνάς ένα interview καταλαβαίνεις με ένα τρόπο ότι ο εργοδότης σε κοιτά περίεργα.  Αντιλαμβάνεσαι πως ένας άλλος άνθρωπος, με τα ίδια προσόντα με σένα, μπορεί να πάρει τη θέση απλώς γιατί  είναι πιο κομψός.

Στο δρόμο αισθανόσασταν αυτό το ρατσισμό;

Όχι. Αν το αισθανόμουν ίσως να έπαιρνα πιο νωρίς την απόφαση να χάσω τα κιλά.

Άρα είχατε μια πολύ φυσιολογική ζωή με τα παραπανίσια κιλά.

Είχα μια πολύ ενεργή και κανονική ζωή.

Ποιο είναι το μήνυμά σας, για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη των κιλών;

Να ακούν την ψυχή τους. Αν όντως το έχουν ανάγκη, να το πράξουν, αν όχι να μην το προσπαθήσουν, διότι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, η αυτοβελτίωση είτε είναι σωματική, είτε είναι ψυχική οφείλουμε να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

Έχετε ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι;

Ναι. Διαβάζω από μικρή βιβλία ψυχολογίας. Έκανα συμβουλευτική, mental training, αρκετές φορές, πιο πολύ στο επαγγελματικό κομμάτι, για το πώς δηλαδή μπορώ να αντιμετωπίσω τις κρίσεις στη δουλειά, τον προσωπικό μου πανικό όταν δεν μπορεί να βγει ένα project, για το πόσο σημαντική είναι η επιτυχία ή αποτυχία ενός στόχου. Γι’ αυτά τα κομμάτια έχω ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού.

Τι καταλάβατε από αυτή τη διαδικασία για τον εαυτό σας ;

Αν δεν είμαστε καλά με τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να αποδώσουμε σε κανενός είδους εργασίας. Αν δεν είμαι ψύχραιμη, αν δεν με αγαπώ, πώς θα με αγκαλιάσω ακόμη και σε μια κρίση. Σημασία δεν έχει αν θα κάνεις ένα λάθος, αλλά το πώς θα το διορθώσεις, πώς θα αντιμετωπίσεις μία κακή συνθήκη, έναν άνθρωπο που δεν θέλει να δουλέψει. Πώς θα τον πείσεις να γίνει αποδοτικός.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Παύλου Μελά, στο νομό Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Τι σας ώθησε, ύστερα από την έντονη επαγγελματική δραστηριότητά σας στο εξωτερικό, να επιστρέψετε στη Θεσσαλονίκη και να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η αγάπη μου για την πατρίδα μας! Η ανάγκη τού να βρίσκομαι στον τόπο στον οποίο μεγάλωσα. Όσο για τα κοινά, το ήθελα από παλιά, από μικρή. Κι αν δεν το είχα τολμήσει ήταν διότι δεν ένιωθα έτοιμη. Τώρα, νομίζω, ότι είναι το σωστό timing. Έχω την εμπιστοσύνη του δημάρχου, ο οποίος είναι ένας άξιος άνθρωπος. Ο λόγος που συντάχθηκα στο πλευρό του είναι η ηθική του. Εύχομαι να με εμπιστευθεί ο κόσμος

Είναι η ηθική ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης;

Μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν μη τι άλλο είναι ο πυρήνας της κοινωνίας μας και της πολιτικής. Αν δεν μπορούμε εμείς, που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους να είμαστε κοντά τους με ήθος, να τους καταλάβουμε, να τους κατανοήσουμε, να ενσκήψουμε στα προβλήματά τους, να δούμε πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Διότι εγώ μπορεί να οραματίζομαι έναν ιδεατό δήμο. Μπορεί να γίνει; Υπάρχουν οι πόροι; Υπάρχει η υποδομή; Αν δεν μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό ως ένα project, δεν θα έχει αποτέλεσμα.