Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 530 στο σύνολο

1917

Τριάντα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Έτσι τα συνολικά κρούσματα είναι 530.

Από αυτά, 98 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 100 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 18 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Οι 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Στους 13 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη χωρα μας. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων είναι τα 76 έτη.

Από τους 13 νεκρούς, οι 12 είχαν σοβαρά νοσήματα, ενώ μόνο μία από τους νεκρούς ήταν γυναίκα.

Συνολικά 8.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί για τον κορονοϊό.

A man wearing a protective mask walks in the main shopping street as shops are closed during the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Cologne, Germany, March 18, 2020. REUTERS/Thilo Schmuelgen

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε ξεκάθαρα για έναν «ύπουλο εχθρό» που όχι μόνο δεν σέβεται ηλικίες και σύνορα, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που… δεν τον υπολογίζουν. «Η ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα».

Για μια ακόμα φορά έκανε έκκληση προς όλους τους πολίτες ώστε να σεβαστούν τα μέτρα πρόληψης και τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

«Είναι οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας» είπε φανερά συγκινημένος ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, μιλώντας για τα θύματα που θρηνούμε μέχρι τώρα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως είναι κρίμα για όλους αυτούς που σέβονται το “Μένουμε Σπίτι”, να τους χαλούν την εικόνα κάποιοι που το παίρνουν αψήφιστα.

Επεσήμανε πως, οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και άρα περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Ένα από τα κύρια σημεία διασποράς της νόσου θα είναι και οινοσοκομειακές δομές της χώρας. Δεν πρέπει οι πολίτες να συρρέουν μαζικά στις νοσοκομειακές δομές της χώρας. Τα νοσοκομεία μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως χώρους ιερούς, ως γιατρούς της ζωής και όχι του θανάτου, καθώς δίνουν μια σκληρή μάχη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει η ανάγκη να διαφυλάξουμε τις μάσκες υψηλής προστασίας. Μετά λύπης, διαπιστώνω επίσης πως το θέμα του κορονοϊού περνάει σε επίπεδο αντιπαραθέσεων. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό.

«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, δεν θέλουμε εκατόμβες νεκρών», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως δήλωσε, τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. «H επιδημία θα αυξηθεί ωστόσο ελπίζουμε να μην βγούμε εκτός των προβλέψεών μας.»

«Σταματήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. Σεβαστειτε τους νεκρούς», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.