Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς στέλνουμε sms για τη δήλωση μετακίνησης -Τι ισχύει τις ημέρες του Πάσχα

1103

Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου και παραμένουν ακόμα, με τους πολίτες να πρέπει να στέλνουν sms για έξοδο από το σπίτι. Το ίδιο θα ισχύει και τις ημέρες του Πάσχα, μόνο που οι πολίτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Οπως έχουν ανακοινώσει από την κυβέρνηση στα 6 sms που μπορεί να στείλει ο πολίτης στο 13033.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί σε αυτά τα 6 sms δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους για επισκέψεις τις ημέρες του Πάσχα, καθώς ούτε για να μεταβούν στις εκκλησίες, οι οποίες θα είναι κλειστές.

Μάλιστα οι Αρχές έχουν ήδη αυξήσει τους ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις ή αποστολή sms που ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μοιράζουν πρόστιμα.

Στα sms δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους

Ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας έχει πει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και το επαναλαμβάνει έως και σήμερα πως δεν αλλάζει τίποτα προς μια χαλάρωση και ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια των πολιτών καθώς η μάχη δεν έχει τελειώσει. «Γίνεται πολύ συζήτηση για την ημέρα του Πάσχα. Για την μέρα αυτή ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Ισχύουν τα ίδια μέτρα. Δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους για επισκέψεις. Ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα, η υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όταν δεν τηρούνται τα μέτρα», επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, το αρνί θα το ψήσουμε στο φούρνο. Θα πάμε φυσικά για γλυκά στο ζαχαροπλαστείο και στον φούρνο της γειτονιάς. Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση. Το μόνο μας μέλημα είναι πως θα τηρήσουμε τα μέτρα».

Πώς στέλνουμε sms για τη δήλωση μετακίνησης

Στο συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα ο πολίτης πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και για ποιο λόγο επιθυμεί να βγει από το σπίτι του (περιπτώσεις 1 έως 6).

Αναλυτικά η διαδικασία:

Στο sms θα πρέπει να X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

  • Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
  • Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα