Κορονοϊός: Ένας νεκρός ανά 10 λεπτά στο Ιράν – Οι γιατροί δουλεύουν χωρίς μάσκες

837

Ένας νεκρός κάθε 10 λεπτά από τον κορονονοϊό στο Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Οι άδειες αποθήκες της χώρας αναγκάζουν τους γιατρούς να δουλεύουν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι οικογένειες σκάβουν μόνες τους τάφους για τους νεκρούς τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργού Υγείας, Kianush Jahanpur, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: “Βάσει των στοιχείων μας, 6 άνθρωποι πεθαίνουν ανά μια ώρα, ενώ 50 μολύνονται”.

Μια νοσοκόμα που δουλεύει στο Karaj, μια πόλη 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, αποκάλυψε στον Independent πως “Οι προστατευτικές μάσκες είναι διαθέσιμες μόνο για όσους δουλεύουν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες άνθρωποι που δουλεύουν σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου να μολυνθούν και να το μεταδώσουν στους ασθενείς”.

“Έχουμε ξεμείνει σχεδόν από εξοπλισμό. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα και το ιατρικό προσωπικό μας εξουθενωμένο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν πάρει την κατάσταση στα σοβαρά”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πολίτες της Τεχεράνης αποκάλυψαν πως τα πτώματα συνωστίζονται στα νεκροτομεία, ενώ οι αρχές της χώρας σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού θάβουν τους νεκρούς με ασβέστη.

Σε επαρχιακές περιοχές, πολίτες αποκαλύπτουν πως οικογένειες, θάβουν τα πτώματα σε αυτοσχέδιους τάφους, χωρίς τελετή. “Ένας συγγενείς μου παρατήρησε πως ένας γείτονας πέθανε. Η ίδια του η οικογένεια φοβόταν να τον πλησιάσει. Τον τύλιξε με μια κουβέρτα και “πέταξαν” το πτώμα σε έναν αυτοσχέδιο τάφο. Σαν νεκρό ζώο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.